vrijdag 13 maart 2009

Woensdag 25 februari - dinsdag 3 maart: Buenos Aires - weerzien

We komen aan om 08:45. Na ruim drie maanden zijn we terug in BA. De laatste zes dagen van onze reis zullen we in Buenos Aires en omgeving doorbrengen: de eerst 2 dagen in BA, dan 3 dagen in Montevideo en Colonia (zie vorig hoofdstuk) en tot slot weer 2 dagen in BA.

Woensdag 25 en donderdag 26 maart
We hebben goed geslapen en hebben dus de hele woensdag voor ons. In het hotel kennen ze ons nog van november. We ontbijten op de Avenue de Mayo in een bekend café en lopen verder door de stad richting Buquebus die de veerdiensten naar Montevideo en Colonial verzorgen. We kopen de kaartjes voor de boot naar Montevideo voor vrijdagochtend en retour vanaf Colonial op zondagavond. Dan terug over de Av. 9 de Julio naar het hotel voor een douche en een lunch op de kamer.
Om drie uur hebben we een afspraak met Janneke die hier in het Italiaanse ziekenhuis net haar co-schap Interne Geneeskunde heeft afgerond en vrijdag naar Nederland teruggaat. Er is in BA een Italiaans en een Spaans ziekenhuis en er zijn er nog meer. Dit ziekenhuis is door de Italiaanse kolonisten gesticht en is nu het grootste ziekenhuis van Bueanos Aires en van Argentinië. Het is een privé ziekenhuis waar ook niet privé patiënten zijn. We zien het mooie 19e eeuwse gebouw en wat er allemaal in gebeurt. De specialismen zijn globaal dezelfde als in Nederland. Er zijn alleen geen poliklinieken, die zijn elders. Dus er zijn onderzoeken en verblijfsafdelingen. Het is een modern ziekenhuis. Janneke vertelt over haar ervaringen en de grote verschillen in cultuur en logistieke gang van zaken. De patiëntenpopulatie heeft – naast alles wat we in Nederland kennen – bijzondere klanten. O.a veel aidspatiënten en bijzondere infecties en bacteries.

Na de rondleiding gaan we met de metro naar de wijk Palermo om op een terrasje wat te drinken.
Palermo is een rustige 19e eeuwse wijk met veel groen en leuke restaurantjes. In november hebben we op een andere plaats in deze wijk gewandeld.
Na zijn werk voegt vriend Martin zich bij ons. Het is gezellig, een leuke ontmoeting en heel mooi dat we zo met een Argentijns ziekenhuis kunnen kennismaken. Ook Martin vertelt wat specifieke Argentijnse aspecten. Zijn ouders zijn beide tandarts en zullen nooit buiten Argentinië reizen. Ze vinden het maar zo zo dat hij dat wel doet. Argentijnen zijn trots op hun land. Toen recent Argentinië tegen Nederland moest voetballen werd Maxima gevraagd of zij voor NL of AR was. Het antwoord volgens Martin was NL en dat is in AR heel zwaar opgenomen. Voetbal is ongeveer het belangrijkste wat er in AR is, daar valt niet mee te spotten.

Terug met de metro, we stappen uit op de Plaza de Mayo en lopen daar verder rond, genietend van bekende straten en café’s.
De 2e dag Buenos Aires gaat ook snel voorbij: winkelen, naar de Bocca wijk met de bus voor het museum voor de moderne kunst dat in november en ook nu nog vanwege renovatie gesloten is. Dan naar de nieuwe havenwijk Puerto Madero. We kenden die al, maar het is weer leuk en we gaan er deze keer heel lekker eten.




Maandag 2 en dinsdag 3 maart
Als we vanuit Uruguay weer in Buenos Aires terug zijn beginnen we aan onze laatste volle dag in Zuid-Amerika. En daar zijn we ons heel goed van bewust. “Kijk nog maar eens goed naar dat gebouw, naar die straat..” en “ Weet je nog…?”. Misschien een beetje weemoed, meer eigenlijk verwondering over waar we allemaal geweest zijn, en dat onze lijven het weer zo goed hebben gedaan.
‘s Morgens lopen we door de stad en ‘s middags bezoeken we het Malba, het Museo de Arte Latinamericano de Buenos Aires. Dat is qua architectuur een heel prachtig modern museum. De collectie gaat over Argentijnse schilders in de 20e eeuw. Vooral de 30’er en 60’er jaren zijn relatief goed vertegenwoordigd. Van Antonio Berni hangen heel veel genres. We zien de stijlen die we van Europa ook kennen, het doet enigszins Europees aan. We denken dat we in Europa over een hele eeuw heel veel meer schilders zullen hebben. We vinden het goed om te zien en zijn niet bijzonder onder de indruk van een schilder of periode.


We zitten lang op een terras dichtbij ons hotel op de Av. de Mayo waar we al veel vaker gezeten hebben en dan lopen we naar de wijk San Telmo, ook een herhallingswedstrijd. Op hetzelfde prachtige pleintje hebben we ons laatste diner in een restaurant met tango.


En tot slot drinken we een glaasje wijn in het zeer bekendeTortoni.



Dinsdag hebben we nog een halve dag voordat we naar het vliegveld gaan. We pakken en gaan met de metro naar Palermo Hollywood. Daar hebben we vorige week even gelopen en nu maken we een wandelings door de rustige straten met veel platanen. Veel Art Nouveau, wel vaak aan renovatie toe. En ertussen moderne gebouwen. Het moet een deftige wijk geweest zijn in de vorige eeuw.
Een kopje koffie, een uurtje wandelen en dan weer met de metro terug.
We stappen uit bij de Obelisque aan de Av. 9 de Julio en die lopen we af tot de Av. de Mayo waar we bij het café waar we in november begonnen met een ontbijt lunchen. Dit is echt het laatste.
We halen de rugzakken op in het hotel en gaan naar het vliegveld.

Geen opmerkingen: