vrijdag 23 januari 2009

Donderdag 15 januari – Zondag 18 januari Santiago

Het vorige hoofdstuk besloten we met een toast op Kees zijn verjaardag na aankomst woensdagavond. En op het feit dat het opladen van onze kleine Sony door de adaptor die Mark heeft gestuurd werkt.
We beginnen donderdag met uitslapen en met boodschappen doen en de reis regelen, zoals gebruikelijk eigenlijk in een nieuwe plaats.
Er is een toeristenbureau vlakbij het hotel in de mooie wijk Providencia. Een wijk met allerlei winkels en restaurantjes, een luxe wijk van de stad. Een lekker kopje koffie drinken we voordat we met een taxi naar een grote mall gaan waar een goede kampeerwinkel is om nog een paar dingen voor Patagonia te kopen: regenbroeken en kappen en bloesjes. In die mall zien we ook een kantoor van Tur-Bus, dus de bus naar Puerto Montt op zondagmorgen is ook geregeld.Inmiddels is de middag al ver gevorderd. Met de metro gaan we naar het centrum en lopen rond op de Plaza de Armas. We zien er o.a. een groot schaaktoernooi (of is het een dagelijks gebeuren?) in de muziektent.



Daarna willen we een bezoek aan de veel geprezen centrale markt brengen waar een prachtige vismarkt is. Als we er aankomen is alles net dicht of dicht aan het gaan. Daarom lopen we door naar de wijk Barrio Bellavista die veel mooie eethuisjes heeft. De hele dag is het prachtig weer, dat zijn we een tijd niet zo gewend. We zitten heerlijk op een terrasje buiten te eten, slenteren nog wat rond en vinden nóg mooiere plekjes en gaan dan weer met de metro naar het hotel.

Vrijdag beginnen we bij het plein waar het Presidentiële Paleis staat en gaan in de tijd terug naar 1973 toen Pinochet de staatsgreep op Allende pleegde. Indrukwekkend hier te staan waar zoveel gebeurd is. Aan de andere kant van het paleis is ook een plein en een ingang. Daar zijn ook veel ministeries en staan standbeelden van diverse presidenten. Ook van Allende.


Onder het plein blijkt een Cultureel Centrum dat een prachtige tentoonstelling van oude Mexicaanse kunst heeft. Daarnaast nog twee schilders die er een tentoonstelling hebben. We brengen daar ineens een dagdeel door.


We gaan dan naar de vismarkt en vinden die direct. Ook de vele visrestaurants. Het is in een grote hal, overkapt met ijzerwerk uit begin van de 19e eeuw. We hebben al geluncht, maar eten nog een kopje heerlijke vissoep bij Donde Augusto. We besluiten een vaas die we op de tentoonstelling hebben gezien te kopen, halen die op en gaan terug naar het hotel om een pakket voor de post klaar te maken.

Santiago is ook een grote overgang. We ervaren de stad als westers, de mensen zijn vroeger Zuid-Europees. Indigenous mensen kom je hier nauwelijks tegen. Het hele stadsbeeld is Zuid-Europa. De straten zijn groot, de verbinding met taxi en bussen loopt voortreffelijk, de terrasjes zijn als in zuid Frankrijk. Ook enkele parken zijn ruim opgezet, evenals de pleinen zoals Plaza del Armas. Dit geeft een grote omschakeling tov de steden in Bolivia en Peru. We moeten eraan wennen en weten eigenlijk niet direct of we het leuk vinden.
Eigenlijk ook goed om te ervaren dat ook hier zo’n 1500 a 1000 BC grote godsdiensten zich hebben ontwikkeld met een eenduidig godsbeeld. “Schijnbaar” onafhankelijk van de andere wereld godsdiensten maar met eenzelfde resultaat, nl grotere groepen mensen met elkaar verbinden.
Ook de heerlijke luxe die we ondervinden in de San Cristobal Towers - onderdeel van de Starwood keten waar Liz nu bij werkt - draagt bij aan deze “vervreemding” in de goede zin van het woord.
Daarna dineren we in de wijk Providencia bij het hotel. Alles weer buiten met stralende zon en prachtige avond.

Omdat we zondag vroeg weggaan, is zaterdag al weer de laatste dag. We brengen twee pakketten naar het postkantoor en pakken het als men de inhoud heeft gezien, allemaal stevig in. We hopen dat het heel aankomt.
We bezoeken een prachtige tentoonstelling van oude pre-colombiaanse kunst in het gelijknamige museum. Deze collectie laat heel goed zien hoe het mensdom rond 22.000 jaar vanuit Azië de Beringstraat is overgestoken en zich in Amerika heeft uitgebreid. Veel wordt getoond van de Maya cultuur in Mexico en hoe die verder afdaalde via Ecador en Columbia naar Peru - de Tiwanaku en later de Inca Cultuur. Als we het zo naast elkaar zien lijkt ons de Maya cultuur meer verfijnd dan de Tiwanaku en Inca cultuur in de beeldjes. Verder, als leken zien we ineens bepaalde beeldjes erg lijken op die we in China en Mongolië hebben gezien. Is het interpretatie of zijn de genen toch dezelfde van deze mensen, cq zijn er contacten gebleven die we niet kennen zoals ook in het boek 1421 worden beschreven? We ervaren het beide al seen heel goede tentoonstelling met stof om over na te denken.


We lunchen nu volledig op de vismarkt.


Daarna is het al tijd om naar het hotel terug te gaan om te pakken, nog wat te internetten en Geer gaat nog naar de kapper. We besluiten de dagen Santiago met een fantastisch lopend buffet in het Sheraton waar ook nog een trouwerij aan de gang is.

Geer op de computer met nieuwe adaptor

Afbeelding toevoegen

Geen opmerkingen: